ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΝΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗ

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΝΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗ


Επαγγελματικές έρευνες κρυμμένων θησαυρών 2013

Σε αυτό το βιβλίο θα ήθελα να επισημάνω τις λεπτομέρειες που μπορούν να οδηγήσουν έναν ερευνητή στην αποκάλυψη των στόχων του. Ο λόγος που επιθυμώ να εστιάσω σε αυτό το θέμα είναι το γεγονός ότι πολύ συχνά κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες αγνοούνται από πολλούς ερευνητές με αποτέλεσμα όλη η έρευνα να τους  οδηγεί σε λάθος κατεύθυνση.

Όταν ξεκινά μια έρευνα το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο ερευνητής είναι να διαβάσει το έδαφος , γιατί η επιφάνεια του εδάφους μπορεί να μας δώσει αρκετά στοιχεία ώστε να καταλάβουμε τα αντικείμενα που μπορεί να βρίσκονται θαμμένα εκεί. Όταν περπατάμε στην περιοχή που θέλουμε να ερευνήσουμε, θα πρέπει να αξιολογήσουμε πρώτα τα ευρήματα που είναι πιθανόν να υπάρχουν εκεί (πετρώματα, κεραμικά , μεταλλικά αντικείμενα, κτίσματα, στοιχεία, εδαφικές καταστάσεις, σχηματισμός χλωρίδας κτλ.).

Η επιφάνεια του εδάφους είναι ένας ανοιχτός χάρτης που μας δείχνει τι μπορεί να κρύβει το έδαφος στο εσωτερικό του. Ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι τα οργωμένα χωράφια που σε πολλές περιπτώσεις στην επιφάνειά τους αρχίζουν να εμφανίζονται διάφορα αντικείμενα, νομίσματα, κεραμικά, μεταλλικά υπολείμματα κτλ.
Επίσης, πρέπει να αξιολογήσουμε τα πετρώματα της συγκεκριμένης περιοχής. Πολλά είδη πετρωμάτων έχουν μεγάλη συσσώρευση μεταλλικών στοιχείων με αποτέλεσμα να δίνουν εσφαλμένες ενδείξεις όλα τα όργανα ανίχνευσης και να μας εμφανίζουν ψευδείς στόχους.

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να εξετάσουμε είναι η χλωρίδα (δέντρα και φυτά) της περιοχής. Σε πολλά μέρη τα μεταλλικά στοιχεία που έχει το έδαφος απορροφούνται από τα δέντρα με αποτέλεσμα οι ρίζες τους να δίνουν εσφαλμένες ενδείξεις στα όργανα ανίχνευσης που χρησιμοποιούμε.
Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι η ιδιομορφία του εδάφους. Σε πολλές περιπτώσεις οι έντονες καιρικές συνθήκες μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες κατολισθήσεις και να αλλάξουν τελείως την επιφάνεια σε σχέση με το πώς ήταν  πριν μερικά χρόνια. Έτσι, είναι δυνατό ο στόχος που αναζητούμε να βρίσκεται σε μεγαλύτερο βάθος από ό,τι ήταν αρχικά.

Είναι πολλές οι μαρτυρίες ανθρώπων που έχουν κρύψει ένα στόχο σε συγκεκριμένο βάθος και μετά από μερικά χρόνια ο στόχος τους έχει βρεθεί σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βάθος ανάλογα με την εδαφική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.
Η σωστή αξιολόγηση της εδαφικής  καταστάσης που επικρατεί στην περιοχή θα μας οδηγήσει στη σωστή επιλογή των οργάνων ανίχνευσης που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε. Ακόμα και η  εδαφική κατάσταση ή η θερμοκρασία που επικρατεί κατά την έρευνα έχουν πολύ μεγάλη σημασία για τα δεδομένα που θέλουμε να ανακτήσουμε.

Έχω παρατηρήσει ότι πολλοί ερευνητές  κατά την έρευνά τους αρχίζουν  να χρησιμοποιούν όργανα ανίχνευσης  σε μια περιοχή χωρίς να αξιολογήσουν την εδαφική κατάσταση και μάλιστα χρησιμοποιούν όργανα ανίχνευσης που δεν ταιριάζουν στις συγκεκριμένες εδαφικές και ατμοσφαιρικές συνθήκες της περιοχής στην οποία εργάζονται.
Προσφάτως με κάλεσε ένας ερευνητής και η ομάδα του να παρακολουθήσω μια έρευνα σε μια παραθαλάσσια περιοχή κοντά στην Αττική. Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση που  ξεκίνησαν την  έρευνα με ηλεκτρονικά όργανα ανίχνευσης αποστάσεων χωρίς να λάβουν υπ’ όψιν  τους τη μεγάλη ποσότητα υγρασίας που είχε το έδαφος στη συγκεκριμένη περιοχή λόγω της κοντινής απόστασης από τη θάλασσα.
Η εδαφική κατάσταση σε παραθαλάσσιες περιοχές είναι πολύ δύσκολη λόγω της μεγάλης ποσότητας μεταλλικών στοιχείων που συγκεντρώνονται στο υπέδαφος. Συνίσταται, λοιπόν, να χρησιμοποιούνται τοπικά όργανα ανίχνευσης συγκεκριμένων τεχνικών προδιαγραφών. Η εναλλακτική λύση όταν θέλουμε να καλύψουμε μεγάλη έκταση είναι να χρησιμοποιήσουμε κλασικά ραβδοσκοπικά όργανα (βέργες Γ ή εκκρεμές).

Ένα δεύτερο λάθος που έκανε η συγκεκριμένη ομάδα έρευνας είναι ότι πραγματοποιούσε  την έρευνα με ηλεκτρονικό όργανο αποστάσεων κατά τη διάρκεια της μέρας, ενώ ακόμη και ο πιο άπειρος  χρήστης γνωρίζει καλά ότι κατά τη διάρκεια της μέρας υπάρχουν πολλές παρεμβολές στην ατμόσφαιρα από  εναέρια σήματα (ραδιοκύματα, κινητά τηλεφώνα, ηλεκτρικά φορτία κτλ.) που επηρεάζουν πολύ έντονα όλα τα ηλεκτρονικά όργανα αποστάσεων.
Η καταλληλότερη ώρα για έρευνα με όργανα αποστάσεων είναι το βράδυ όταν οι παλμοί της ατμοσφαίρας είναι χαμηλότεροι και τα μαγνητικά πεδία  πιο αδρανή.

Σε κάποιο στάδιο της έρευνας παρατήρησα ότι άρχισαν να προετοιμάζουν ένα γεωφυσικό όργανο ανίχνευσης για να το χρησιμοποιήσουν σε δύο πιθανούς στόχους που εντόπισαν με το όργανο αποστάσεων. Αμέσως κάρφωσαν τις τέσσερις γειώσεις που είχε το γεωφυσικό όργανο στο έδαφος πάνω από τον πρώτο στόχο σε τυχαίες αποστάσεις μεταξύ τους  χωρίς να λάβουν υπ’ όψιν τους μερικούς παράγοντες που θα βοηθούσαν το συγκεκριμένο όργανο να τους παρέχει πραγματικά στοιχεία.

Πιο συγκεκριμένα, δεν αξιολόγησαν το βάθος στο οποίο απαιτείται να καρφώσουν τις γειώσεις στο έδαφος εξετάζοντας σε ποιο βάθος θα συναντούσαν νερό από την θάλασσα. Επίσης, δεν αξιολόγησαν τον όγκο του πιθανού αντικείμενου ώστε να καρφώσουν τις γειώσεις σε σωστή απόσταση μεταξύ τους .
Στη συνέχεια, όλα τα δεδομένα που έλαβαν ήταν εσφαλμένα μια που ο στόχος δεν βρέθηκε, όπως ήταν φύσικό δεδομένων των παραλείψεών τους, στο σημείο όπου είχαν εστιάσει τα όργανα ανίχνευσης.

Αξιολόγηση εδάφους
Πολλοί άνθρωποι με έχουν παρακολουθήσει την ώρα που πραγματοποιώ κάποια έρευνα  και σίγουρα θα προσπαθούν να κατανοήσουν  και να αποκωδικοποιήσουν τις κινήσεις μου. Θυμάμαι την έκπληξη μερικών ανθρώπων σε μια έρευνα που πραγματοποίησα πριν λίγες μέρες σε μια πόλη λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα.

Αφού έφτασα στο σημείο ενδιαφέροντος μαζί με τους ανθρώπους που με είχαν καλέσει, άρχισα αμέσως να μαζεύω πέτρες από το έδαφος και να τις παρατηρώ  για να αξιολογήσω τα πιθανά μεταλλικά στοιχεία που μπορεί να υπήρχαν εκεί. Αυτή η διαδικασία διήρκησε περίπου δεκαπέντε λεπτά και τότε κάποιος από τους παρευρισκομένους, ένα από τα άτομα που με είχαν καλέσει, μου απηύθυνε το λόγο και με ρώτησε ποτέ θα σταματήσω να παίζω με τις πέτρες ώστε να ξεκινήσω την έρευνα!

Κοίταξα την παρέα που με είχε καλέσει για την έρευνακαι είδα στα πρόσωπα των ανθρώπων σχηματισμένη την απορία αλλά και τον εκνευρισμό τους  λόγω της μεγάλης καθυστέρησης μου να αρχίσω την έρευνα. Ήταν  εμφανές ότι αυτή η παρέα δεν είχε καταλάβει ότι εγώ είχα ήδη ξεκινήσει  την έρευνα εξετάζοντας τις λεπτομέρειες που θα με οδηγούσαν στα σωστά αποτελέσματα.
H ανάγνωση  του εδάφους θα πρέπει να γίνεται με πολύ σχολαστικό τρόπο. Να διαβάζετε και το παραμικρό στοιχείο που θα βρείτε. Όλα τα αντικείμενα στο έδαφος μαρτυρούν τη δική τους ιστορία. Περπατήστε σε όλη την επιφάνεια που θέλετε να ερευνήσετε, μαζέψτε όποιο στοιχείο σας κάνει εντύπωση και μετά, αξιολογήστε το κατάλληλα ανάλογα με τις γνώσεις σας.

Το επόμενο βήμα είναι να σκάψετε σε ένα σημείο σε βάθος 20 με 40 εκατοστά για να δείτε τις εξωτερικές συνθήκες που επικρατούν  στο υπέδαφος (υγρασία, θερμοκρασία , πετρώματα κτλ.). Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να φτιάξουμε τεχνητές συνθήκες εδάφους. Για παράδειγμα, σε περίπτωση μεγάλης ξηρασίας όπως συμβαίνει τους θερινούς μήνες, είναι καλό να βρέχουμε το σημείο του εδάφους όπου θέλουμε να πραγματοποιήσουμε την ανίχνευση. Η μικρή ποσότητα νερού θα μας βοηθήσει με κάποιους τύπους οργάνων να πετύχουμε καλύτερη αγωγιμότητα ώστε να έχουμε μεγαλύτερο βάθος έρευνας.
Μια άλλη καλή τεχνική είναι να καθαρίσουμε το έδαφος από τη βλάστηση στο σημείο όπου θέλουμε να ψάξουμε κι αν έχουμε τη δυνατότητα, να αφαιρέσουμε και λίγο χώμα από την επιφάνεια του συγκεκριμένου σημείου.

Σε περίπτωση μεγάλης ποσότητας πετρωμάτων, συνιστώ να τα αφαιρέσουμε  στο βαθμό που μπορούμε. Όσο πιο καθαρή είναι η επιφάνεια που έχουμε, τόσο καλύτερη ανίχνευση μπορούμε να κάνουμε αποφεύγοντας όλα τα ψευδή σήματα που μπορεί να μας δώσουν τα όργανα ανίχνευσης.   
Η βλάστηση πολλές φορές δημιουργεί ψευδείς ήχους και παράγει εσφαλμένες ενδείξεις σε κάποια όργανα λόγω της μεγάλης συσσώρευσης μεταλλικών στοιχείων στις ρίζες των φυτών. Σε πολλές περιπτώσεις οι ερευνητές έχουν ξεγελαστεί σε τέτοιες  εδαφικές συνθήκες . 
Κάτι άλλο που είναι σημαντικό να γνωρίζουμε είναι πώς να φτιάξουμε τεχνητές συνθήκες στο έδαφος κατάλληλες για το όργανο που θα χρησιμοποιήσουμε (υγρασία , θερμοκρασία κτλ.). Το κάθε όργανο έχει κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά που μας περιορίζουν στη χρήση τους  λόγω εδαφικών συνθηκών.

Η υγρασία του εδάφους
Η υγρασία είναι ένας παράγοντας που πολλές φορές μπορεί να δημιουργήσει ψευδείς στόχους ακόμα και στα πιο εξελιγμένα όργανα ανίχνευσης. Είναι πολύ δύσκολο να χειριστούμε σωστά ένα έδαφος με μεγάλη υγρασία και είναι ακόμη πιο δύσκολο να φτιάξουμε τεχνητές συνθήκες ώστε να μειώσουμε το ποσοστό της υγρασίας στην περιοχή.
Σε τέτοιες περιπτώσεις χρειαζόμαστε συσκευές που παράγουν ζεστό αέρα  για να στεγνώσουμε τοπικά κάποια σημεία που χρειάζεται να ερευνήσουμε. Συνιστώ σε ερευνητές που δεν έχουν μεγάλη εμπειρία σε συνθήκες υγρασίας να αποφεύγουν τους μήνες με συχνές βροχοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες. Επίσης, πρέπει να αποφεύγουν τις βραδινές και πρωινές ώρες που η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη. Οι θερινοί μήνες είναι καταλληλότεροι για έρευνα γιατί η ξηρότητα του εδάφους μας δίνει καλύτερες ενδείξεις.

Η ξηρότητα του εδάφους
Όπως ανέφερα και παραπάνω, η ξηρότητα είναι μία από τις ιδανικότερες συνθήκες έρευνας. Όλα τα όργανα ανίχνευσης λειτουργούν πολύ καλύτερα ως προς το διαχωρισμό και ως προς το βάθος. Επίσης, η ξηρότητα του εδάφους μας δίνει τη δυνατότητα να φτιάξουμε τεχνητές συνθήκες εδάφους πολύ εύκολα. Σε περίπτωση που χρειαζόμαστε λίγη υγρασία στο έδαφος για μεγαλύτερη αγωγιμότητα για το όργανο που θα χρησιμοποιήσουμε μπορούμε να βρέξουμε ελαφρώς το έδαφος ώστε να μας δώσει τις κατάλληλες συνθήκες έρευνας .
        
Τα πετρώματα
Τα ελληνικά εδάφη είναι εμπλουτισμένα με πετρώματα πολλών συνθέσεων μεταλλικών στοιχειών που πολύ εύκολα μπορούν να ξεγελάσουν τα όργανα ανίχνευσης. Όταν  θέλουμε να πραγματοποιήσουμε έρευνα σε μια περιοχή που έχει πολλά πετρώματα, είναι καλό την προηγούμενη μέρα να συλλέξουμε κάποια ύποπτα πετρώματα και να δοκιμάσουμε πώς τα αναγνωρίζουν τα όργανα ανίχνευσης που έχουμε επιλέξει για την έρευνα μας σε διάφορες τεχνητές συνθήκες υγρασίας , ξηρότητας κτλ.
Αυτή η διαδικασία θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα τις ενδείξεις που θα λαμβάνουμε κατά τη διάρκεια της έρευνας αποφεύγοντας  πολλά σημαντικά λάθη.

Τρόπος έρευνας με όργανα ανίχνευσης αποστάσεων (ραβδοσκοπικό εκκρεμές)
Αυτά τα όργανα χρησιμοποιούνται από τους περισσότερους επαγγελματίες ερευνητές στον απομακρυσμένο έλεγχο .Το εκκρεμές μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν από κάθε έρευνα με μια συγκεκριμένη μέθοδο για να μας δώσει απάντηση ΝΑΙ ή ΟΧΙ σχετικά με το αν υπάρχει στόχος στη συγκεκριμένη περιοχή που θέλουμε να ελέγξουμε .

Μια καλή και διαδεδομένη μέθοδος είναι έχοντας το χάρτη της περιοχής που θέλουμε να ερευνήσουμε να περάσουμε από πάνω του το εκκρεμές ώστε να μας φανερώσει την απάντηση σχετικά με το αν υπάρχει στόχος στην περιοχή.
Αυτή η τεχνική συνίσταται μόνο σε επαγγελματίες ερευνητές που είναι εκπαιδευμένοι στη χρήση του εκκρεμούς.  Οι δυνατότητες του εκκρεμούς είναι απεριόριστες και το ίδιο αποτελεί ένα όργανο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολύ εύκολα από οποιοδήποτε θέλει να μάθει αυτή την τέχνη.

Τρόπος έρευνας με όργανα ανίχνευσης αποστάσεων  (ραβδοσκόπια, βέργες Γ)
Σε όλες τις έρευνες που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε θα πρέπει να έχουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό και να έχουμε τη δυνατότητα να τον χειριστούμε. Κάθε έρευνα θα πρέπει να ξεκινά με όργανα ανίχνευσης αποστάσεων.

Ένα ραβδοσκοπικό όργανο, όπως οι χειροποίητες χρυσές βέργες Γ, είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που μπορεί να εντοπίσει ένα στόχο ακόμη και σε απόσταση 800 μέτρων και σε μεγάλο βάθος, έτσι ώστε να μας οδηγήσει προς την κατεύθυνση του στόχου. Στη συνέχεια, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα ηλεκτρονικό όργανο ανίχνευσης αποστάσεων για επαλήθευση του στόχου.

Εφόσον ολοκληρώσουμε κι αυτή τη διαδικασία με τα προηγούμενα όργανα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κι ένα όργανο αποστάσεων μοριακής συχνότητας  με τη μέθοδο της γείωσης του εδάφους . Έτσι, επιβεβαιώνουμε την κατεύθυνση του στόχου και συνεχίζουμε την έρευνα με τοπική ανίχνευση χρησιμοποιώντας ένα παλμικό όργανο για να ελέγξουμε  τα μεταλλικά στοιχεία που έχει ο στόχος μας. Το επόμενο βήμα είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα γεωφυσικό όργανο για την ανάκτηση των γεωφυσικών δεδομένων του εδάφους. Αυτή η μέθοδος είναι από τις πιο αποτελεσματικές και φέρνει τα καλύτερα αποτελέσματα. Το σημαντικό σε μια έρευνα είναι η εμπειρία του χειριστή ώστε να μπορεί να καταλάβει τα στοιχεία που θα λάβει από τα όργανα έρευνας που θα χρησιμοποιήσει. 

Τρόπος έρευνας με όργανα ανίχνευσης αποστάσεων
Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν πολλά είδη οργάνων αποστάσεων. Ας ξεκινήσουμε από τα φορητά (πιστόλια) που είναι και πιο διαδεδομένα. Σε αυτά τα όργανα είναι πολύ δύσκολο να στηρίξουμε μια έρευνα με βάση μία μόνο μέτρηση.

Το σημαντικό για αυτά τα όργανα είναι να παίρνουμε μετρήσεις πολλές φορές κατά τη διάρκεια της μέρας και να συνεχίζουμε και το βράδυ διότι τότε λαμβάνουμε τις σημαντικότερες ενδείξεις εφόσον η ατμόσφαιρα έχει χαμηλότερα επίπεδα παρεμβολών.   
Ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να έχουμε στο νου μας είναι ότι όλα τα όργανα αποστάσεων έχουν πολλά μειονεκτήματα  που θα πρέπει να τα λάβουμε σοβαρά υπ΄όψιν μας (υγρασία, μαγνητικά πεδία, ηλεκτρική ομίχλη, ηλεκτρικές εκπομπές κτλ.).

Είναι απαραίτητο τα όργανα αποστάσεων να συνδυαστούν με κάποια τοπικά μηχανήματα για την επιβεβαίωση του στόχου. Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι όλα τα όργανα αποστάσεων λειτουργούν μόνο σε περίπτωση μεγάλης ποσότητας μετάλλων και υπό την προϋπόθεση ότι οι στόχοι είναι θαμμένοι πολλά χρόνια στο ίδιο σημείο ώστε να δημιουργηθεί εκπομπή ενέργειας στον πυρήνα τους.

Τρόπος έρευνας με όργανα τοπικής ανίχνευσης (δίσκοι)
Αυτά τα όργανα είναι από τα πιο αξιόπιστα και για αυτό τα προτιμούν οι περισσότεροι κυνηγοί κερμάτων και μικρών αντικειμένων. Είναι εύκολα στη χρήση και δίνουν πολύ καλές ενδείξεις ως προς το διαχωρισμό των μετάλλων. Ένα μειονέκτημα είναι το μικρό βάθος έρευνας που έχουν. Οι οικονομικοί ανιχνευτές περιορίζονται σε πολύ μικρό βάθος στα ελληνικά εδάφη που δεν ξεπερνά τα 60 εκατοστά για νομίσματα και το 1 μέτρο για μεγαλύτερα αντικείμενα. Οι πιο ακριβοί ανιχνευτές μας προσφέρουν μεγαλύτερο βάθος ερεύνης και καλύτερο διαχωρισμό.

Τρόπος έρευνας με όργανα τοπικής ανίχνευσης (παλμικοί ανιχνευτές)
Οι παλμικοί ανιχνευτές μας παρέχουν πολύ μεγάλο βάθος για τον εντοπισμό μεγάλων αντικειμένων. Είναι λίγο δύσκολη η χρήση τους αλλά με λίγη υπομονή μπορούμε να  έχουμε εκπληκτικά αποτελέσματα. Είναι κατάλληλοι για δύσκολα εδάφη που έχουν ιδιαίτερες  εδαφικές  ιδιομορφίες. Το μειονέκτημά τους είναι ότι επηρεάζονται πολύ από την υγρασία και τα πετρώματα.

Τρόπος έρευνας με όργανα τοπικής ανίχνευσης (γεωφυσικά)
Αυτός ο τύπος ανιχνευτών μας δίνει την πραγματική εικόνα του θαμμένου αντικείμενου. Αυτοί οι ανιχνευτές είναι πολύ δύσκολοι στη χρήση τους και χρειάζεται πολύ μεγάλη εμπειρία για να αξιολογήσουμε τα εδαφικά  δεδομένα που θα μας δώσει το όργανο ανίχνευσης.

Η αξιόλογηση της έρευνας
Με την ολοκλήρωση της έρευνας  θα πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά όλες τις ενδείξεις που λάβαμε από τα όργανα ανίχνευσης που χρησιμοποιήσαμε και σε συνδυασμό πάντα με την εμπειρία μας να αποφασίσουμε αν θα προχωρήσουμε στην αποκάλυψη του στόχου.
Είναι πολύ σημαντικό να συνδυάσουμε την εμπειρία μας με τις ενδείξεις των οργάνων γιατί σε πολλές περιπτώσεις τα όργανα είναι  πιθανό να μας έχουν δώσει ψευδείς ενδείξεις λόγω των εδαφικών συνθηκών.

Ακόμα και τα πιο τεχνολογικά εξελιγμένα όργανα ανίχνευσης παρέχουν πιθανότητες και όχι δεδομένα. Μόνο η εμπειρία του χειριστή μπορεί να μετατρέψει τις πιθανότητες σε δεδομένα και να κάνει μια έρευνα επιτυχή.

Γενικά, η έρευνα δεν είναι εύκολη υπόθεση όπως πιστεύουν οι περισσότεροι που ασχολούνται με αυτό το χόμπι. Δυστυχώς υπάρχουν πολλές παράμετροι που πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας για να έχουμε και τα επιθυμητά αποτελέσματα στην έρευνά μας.
Στις περισσότερες περιπτώσεις καθοριστικό ρόλο παίζει η εμπειρία και οι γνώσεις του ερευνητή και δευτερεύοντα ρόλο παίζουν τα όργανα ανίχνευσης.  Όλες οι έρευνες πρέπει να έχουν μια αρχή κι ένα τέλος. Η μέθοδος που πρέπει να ακολουθήσουμε σε μια έρευνα είναι αυτή που θα μας αποκαλύψει τον κρυμμένο στόχο.

Μέσα από συναντήσεις που κάνω καθημερινά με ανθρώπους που ζητούν τη βοήθειά μου στις έρευνές τους ανακαλύπτω όλο και περισσότερο ότι τους διακρίνει προχειρότητα και έλλειψη γνώσεων. Ξεκινούν με πολύ ενθουσιασμό και καταλήγουν στην πλήρη απογοήτευση. Το επόμενο βήμα είναι να ψάξουν να βρουν το άτομο που θα τους δώσει τη λύση σε μια εξ αρχής λάθος έρευνα.

Υπάρχει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που θέλω να αναφέρω. Πριν λίγες μέρες με επισκέφτηκε μια ομάδα ανθρώπων στο γραφείο μου για να με συμβουλευτεί σε μια έρευνα που έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες  χωρίς αποτέλεσμα ως προς το ακριβές σημείο του στόχου.  Συζητώντας μαζί τους κι αφού μου έδωσαν όλες τις λεπτομέρειες ως προς το πώς ξεκίνησε αυτή η έρευνα και ποια μέθοδο χρησιμοποίησαν, έμεινα έκπληκτος από την επιπολαιότητά τους.  Επίσης, μου έκαναν μεγάλη εντύπωση και τα υπερβολικά έξοδα που είχαν κάνει για να φτάσουν την έρευνά τους σε αυτό το αδιέξοδο.
 
Ξεκίνησαν την έρευνα στηριζόμενοι σε μια πληροφορία χωρίς να αξιολογήσουν καν το βαθμό αξιοπιστίας αυτής της πληροφορίας. Στη συνέχεια, δεν αξιολόγησαν την εδαφική κατάσταση που επικρατούσε στη συγκεκριμένη περιοχή και το τραγικότερο λάθος που έκαναν ήταν να αγοράσουν ηλεκτρονικά όργανα ανίχνευσης ακατάλληλα για τη συγκεκριμένη έρευνα . Τα λάθη τους, βέβαια, δεν σταμάτησαν εδώ. Λόγω της απειρίας τους και της έλλειψης γνώσεων κατέληξαν να ρίχνει ο ένας την ευθύνη στον άλλον και να ακολουθούν ο ένας το λάθος του άλλου σε μια οικονομική καταστροφή που δεν έχει τέλος. Κάθε νέα τους απόφαση ήταν πιο καταστροφική από την προηγούμενη. Το ένα λάθος διαδεχόταν το άλλο με αποτέλεσμα αυτοί οι άνθρωποι να μην καταλαβαίνουν το αρχικό τους λάθος.  

Άρχισα να τους αναφέρω ένα-ένα τα λάθη που έκαναν για να καταλάβουν ακριβώς τη διαδικασία που έπρεπε να ακολουθήσουν από εδώ και πέρα σε αυτή την έρευνα ώστε να φύγουν από το αδιέξοδο όπου τους οδήγησε η απειρία τους.
Είναι σύνηθες φαινόμενο όλοι όσοι πιστεύουν ότι είναι καλοί ερευνητές να οδηγούνται σε αδιέξοδο στις περισσότερες έρευνες και στη συνέχεια, να αρχίζουν να αξιολογούν τα λάθη τους.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε πριν ξεκινήσουμε μια έρευνα είναι να  πάρουμε συμβουλές από έμπειρους ερευνητές σχετικά με τα βήματα που θα ακολουθήσουμε (όργανα ανίχνευσης , τρόπος χρήσης , αξιολόγηση εδαφικών και ατμοσφαιρικών  συνθηκών, νομοθεσία κτλ.).

Σημαντικά λάθη
1.    Ένα συχνό λάθος που θα ήθελα να τονίσω είναι η γρήγορη και βιαστική έρευνα από τους περισσότερους ερευνητές. Η χρήση των ηλεκτρονικών οργάνων ανίχνευσης πρέπει να γίνεται με μια συγκεκριμένη τεχνική που θα συμβαδίζει με τα τεχνικά χαρακτηρίστικα των οργάνων που επιλέξαμε για την έρευνά μας . 

2.    Κανένα όργανο ανίχνευσης δεν μπορεί να μας δώσει σωστά αποτελέσματα με μία μόνο μέτρηση. Ο σωστός τρόπος έρευνας είναι να παίρνουμε τουλάχιστον 3 μετρήσεις ανά έρευνα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε σωστά και με σιγουριά κάθε σήμα και ένδειξη του οργάνου.

3.    Η ώρα και η εποχή που θα πραγματοποιήσουμε την έρευνα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στα αποτελέσματα που θα λάβουμε. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη θερμοκρασία και την υγρασία του εδάφους και να αποφεύγουμε τις έντονες και ακραίες καιρικές συνθήκες.  

4.    Εξίσου σημαντική είναι και η επιλογή κατάλληλων οργάνων ανίχνευσης με τεχνικά χαρακτηριστικά που να ταιριάζουν στη συγκεκριμένη επιφάνεια όπου επιθυμούμε να πραγματοποιήσουμε την έρευνά μας. 

5.    Το πιο σημαντικό από όλα είναι η σωστή σύνθεση της ερευνητικής ομάδας. Πολύ συχνά πραγματοποιούνται έρευνες από άτομα που δεν έχουν καμία εμπειρία και γνώση στην ανίχνευση, με αποτέλεσμα η έρευνα να έχει καταστροφικά αποτελέσματα ακόμα και σε περιπτώσεις όπου ο στόχος είναι υπαρκτός.

6.    Η έλλειψη εμπειρίας στο χειρισμό οργάνων ανίχνευσης αποτελεί επίσης ένα μεγάλο πρόβλημα. Πολλές φορές έχω συναντήσει ερευνητές που έχουν στην κατοχή τους αξιόλογα εργαλεία ανίχνευσης αλλά δεν ξέρουν να αξιοποιούν όλες  τις δυνατότητές τους ή τους λείπει η εμπειρία στην έρευνα. Είναι πολύ σημαντικό να επιλεγούμε ένα όργανο ανίχνευσης που να μπορούμε να το χειριστούμε με ευκολία. Τέλος, πρέπει να φροντίζουμε να δουλεύουμε πρώτα με τεχνητούς στόχους ώστε να αποκτήσουμε την κατάλληλη εμπειρία.   

Συμβουλευτικές υπηρεσίες
Όπως είναι γνωστό σε όλους, η οικονομική κρίση στις μέρες μας έχει παρασύρει τους πάντες σε ένα ανεξέλεγκτο κυνήγι για την αποκάλυψη ενός μεγάλου θησαυρού που θα αλλάξει τη ζωή μας.  
Μικροί και μεγάλοι , άνδρες και γυναίκες, έχουν προσηλωθεί σε αυτή τη μάχη με όλες τους τις δυνάμεις ώστε να οδηγηθούν σύντομα στην αποκάλυψη ενός θησαυρού, λαμβάνοντας πληροφορίες από κάθε δυνατή πηγή σχετικά με πιθανούς στόχους. Αγνοούν, όμως, ότι για να ξεκινήσει κανείς σωστά την ενασχόλησή του με αυτό το χόμπι πρέπει να διαθέτει ΕΜΠΕΙΡΙΑ και ΓΝΩΣΗ. Για αυτό το λόγο όλες οι προσπάθειές τους πέφτουν στο κενό και σύντομα τους κυριεύει απογοήτευση με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν κάθε προσπάθεια.

Ας πάρουμε, όμως, από την αρχή το θέμα της έρευνας. Κάποιος που θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με την έρευνα και θέλει να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα θα πρέπει πρώτα να ενημερωθεί πολύ καλά ως προς όλες τις παραμέτρους που σχετίζονται με αυτό το χόμπι.
•    Πρώτον, θα πρέπει να ξεκινήσουμε μελετώντας πολύ καλά την ισχύουσα νομοθεσία περί ανιχνευτών και ερευνών.
•    Δεύτερον, πρέπει να ενημερωθούμε σχετικά με τα όργανα ανίχνευσης και τις δυνατότητες που αυτά έχουν άλλα και τον οικονομικότερο τρόπο απόκτησής τους.
•    Τέλος, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τις δικές μας δυνατότητες στο συγκεκριμένο τομέα εφόσον θέλουμε να ασχοληθούμε με αυτό το χόμπι.
 
Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες που προσφέρουμε σε όλους έχουν ως σκοπό να ενημερώσουν τον κάθε ενδιαφερόμενο και να τον βοηθήσουν στην προσωπική του αξιολόγηση. Ο σημαντικότερος στόχος των συμβουλευτικών υπηρεσιών, φυσικά, είναι να εκπαιδεύσουν τον ενδιαφερόμενο ώστε να μπορεί να επιλέγει σωστά τα όργανα ανίχνευσης που ταιριάζουν σε κάθε έρευνα.

Είναι πολύ σημαντικό ο ενδιαφερόμενος να μάθει το σωστό τρόπο έρευνας και να μπορεί να επιλέγει κάθε φορά τα κατάλληλα όργανα ανίχνευσης. Η μεγάλη γκάμα των οργάνων ανίχνευσης και η μακρόχρονη εμπειρία που διαθέτουμε δίνει τη δυνατότητα στον κάθε ενδιαφερόμενο να ανακαλύψει τις δυνατότητές του ως προς το χειρισμό οργάνων ανίχνευσης χωρίς να δαπανήσει χρήματα σε άσκοπες αγορές.
    
Η μόνιμη υποστήριξη που προσφέρουμε στον ενδιαφερόμενο του δίνει τη δυνατότητα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα να αποκτήσει εμπειρία και να βαδίζει με σιγουριά στο μονοπάτι της έρευνας.  
Ένα, επίσης, σημαντικό θέμα είναι να εκπαιδεύσουμε τον ενδιαφερόμενο στην αξιολόγηση των πληροφοριών που δέχεται από τον περίγυρό του. Η αξιοπιστία των πληροφοριών είναι το κλειδί για να ξεκινήσουμε την έρευνά μας.

Η σωστή εκπαίδευση που προσφέρουμε στον κάθε ενδιαφερόμενο του δίνει τη δυνατότητα να γίνει ένας ειδικευμένος ερευνητής  με πολλά θετικά αποτελέσματα στις έρευνες με τις οποίες θα ασχοληθεί στο μέλλον. Έτσι, μπορεί να αξιοποιήσει σωστά όλες τις δυνατότητές του και να αποφύγει σημαντικά λάθη, τα οποία κάνουν συνήθως οι περισσότεροι ερασιτέχνες ερευνητές.  

Σεμινάρια  - Πρακτική εξάσκηση
Η ερευνητική ομάδα της Gold Detector διοργανώνει σεμινάρια ανά τακτά χρονικά  διαστήματα με ελεύθερη είσοδος σε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν την τέχνη και τα μυστικά της έρευνας, καθώς και τον τρόπο χρήσης των οργάνων ανίχνευσης.

Αυτό που πρέπει να κατανοήσει ο εκπαιδευόμενος ερευνητής είναι ότι η εύρεση θαμμένων αντικειμένων είναι μια υπόθεση πολύ δύσκολη και απαιτεί ιδιαίτερο χειρισμό για να οδηγηθούμε στην αποκάλυψή τους. Οι γνώσεις μας σε σχέση με το χειρισμό και την καταλληλότητα του οργάνου που θα  χρησιμοποιήσουμε παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Σε πολλές περιπτώσεις οι ερευνητές όταν με συναντούν, μου αναφέρουν ότι το όργανο  ανίχνευσης που επέλεξαν να αγοράσουν δεν καλύπτει τις ερευνητικές ανάγκες τους. Ψάχνουν, λοιπόν, να βρουν τρόπο να το αντικαταστήσουν με ένα άλλο που είναι, κατά τη γνώμη τους, καλύτερο και πιο τεχνολογικά εξελιγμένα.

Όταν τους ζητώ να μου εξηγήσουν πώς λειτουργούν με τον ανιχνευτή, γίνεται αμέσως εμφανής η παντελής άγνοιά τους ως προς το χειρισμό του οργάνου ανίχνευσης. Ακόμα και η αγορά  του οργάνου έχει γίνει πρόχειρα και χωρίς καμία αξιολόγηση των δυνατοτήτων του αλλά και των προσωπικών δυνατότητων χειρισμού από την πλευρά του ίδιου του χρήστη.

Οι περισσότεροι κάνουν μεγάλα λάθη και το χειρότερο από όλα είναι ότι δεν γνωρίζουν πως έχουν κάνει λάθος από την αρχή έως το τέλος. Κάθε προσπάθειά μου να τους εξηγήσω σε πόσα σημεία έχουν κάνει λάθος πέφτει στο κενό. Εκείνοι εξακολουθούν να ζουν το όνειρό τους, αναζητώντας από κατάστημα σε κατάστημα έναν πωλητή που θα ενισχύσει τις εσφαλμένες απόψεις τους  και θα τους πουλήσει ένα νέο όργανο ανίχνευσης μεγαλύτερης οικονομικής αξίας από το προηγούμενο. Η νέα συσκευή θα τους κρατήσει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στην κατάσταση ύπνωσης όπου επέλεξαν να βρίσκονται, αδειάζοντας για άλλη μια φορά το πορτοφόλι τους.

Βέβαια, το σίγουρο είναι ότι στο άμεσο μέλλον θα ξαναβρεθούν στην ίδια κατάσταση και θα  αναζητούν ξανά μια λύση, πιστεύοντας  ότι το όργανο ανίχνευσης δεν ήταν όσο καλό πίστευαν. Είναι ένας φαύλος κύκλος που δεν  έχει κανένα αποτέλεσμα γιατί δεν θα καταφέρουν ποτέ να ψάξουν να βρουν ένα στόχο με το σωστό τρόπο.

Κάθε χρόνο πωλούνται χιλιάδες ανιχνευτές στην Ελλάδα. Κάθε αγοραστής πιστεύει ότι θα είναι ο τυχερός που θα ανακαλύψει τον κρυμμένο θησαυρό, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι που ελπίζουν ότι θα πετύχουν τον πρώτο αριθμό του λαχείου.
Η όλη κατάσταση αποτελεί μια παράνοια που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει τα όρια της βλακείας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που θα ήθελα να αναφέρω είναι το εξής. Ένας ερευνητής βρέθηκε κάποτε στην ομάδα μου ως δόκιμος για εκπαίδευση για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Αυτός ο άνθρωπος εμφανίστηκε στο γραφείο μου παρουσιάζοντας τον εαυτό του  ως έναν  έμπειρο ερευνητή  με πολλές γνώσεις. Σκοπός του ήταν να ενταχθεί επαγγελματικά στην ομάδα μου. Η σύντομη αξιολόγηση που έκανα ως προς τις γνώσεις αυτού του ατόμου ήταν πολύ απογοητευτική σε σχέση με την εικόνα που έδινε ο ίδιος για τον εαυτό του. Έτσι, απέρριψα κάθε πρόταση του για συνεργασία.

Στο επόμενο  χρονικό διάστημα οι επισκέψεις αυτού του ανθρώπου έγιναν πιο συχνές με σκοπό να καταφέρει να με πείσει να τον εντάξω στην ομάδα μου ως εκπαιδευόμενο. Λόγω της τόσης επιμονής του πήρα τελικά την απόφαση να του ανακοινώσω ότι θα τον δεχτώ στην ομάδα μου αλλά μόνο ως εκπαιδευόμενο.

Θα ήθελα να προσθέσω ότι μόλις του ανακοίνωσα ότι θα τον δεχτώ ως εκπαιδευόμενο, αμέσως εκδήλωσε την επιθυμία του να τον συμβουλεύσω σχετικά με τα  όργανα που ήθελε να αγοράσει. Οι συμβουλές μου τον οδήγησαν σε τρία συγκεκριμένα όργανα ανίχνευσης, τα οποία αγόρασε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σιγά-σιγά άρχισε να παρακολουθεί κάποιες προσωπικές μου έρευνες ώστε να καταλάβει τη μέθοδο που ακολουθούσα.

Σε χρονικό διάστημα δύο μηνών είχε παρακολουθήσει τρεις ή τέσσερις έρευνες πολύ χαμηλού προφίλ. Πιστεύοντας ότι είχε αποκτήσει όλες τις απαραίτητες γνώσεις που θα τον έκαναν έναν επιτυχημένο ερευνητή αποχώρησε από την ομάδα μου χωρίς να ολοκληρώσει ούτε καν τη βασική εκπαίδευση.
Μετά από περίπου τρεις μήνες εμφανίστηκε ξανά στο γραφείο μου με δύο σακίδια που περιείχαν τα όργανα που είχε αγοράσει. Η σύντομη συζήτησή μας μού αποκάλυψε την έντονη δυσαρέσκειά του από τα συγκεκριμένα όργανα και ο ίδιος άρχισε να μου επιρρίπτει ευθύνες ισχυριζόμενος ότι οι συμβουλές  που του είχα δώσει σχετικά με την αγορά των οργάνων ήταν εσφαλμένες.
Στην πορεία της συζήτησης μού ανέφερε ότι σε κάθε επαγγελματική έρευνα που ανέλαβε από τη στιγμή που αποχώρισε από την ομάδα μου, τα όργανα τού έδιναν εσφαλμένες ενδείξεις με αποτέλεσμα να εκτεθεί ανεπανόρθωτα στους πελάτες του.

Λόγω της ιδιότητας του ηλεκτρονικού ζήτησα να ελέγξω τα όργανα ανίχνευσης για να καταλάβω πού βρισκόταν το πρόβλημα. Ήθελα, εν ολίγοις, να ελέγξω αν υπήρχε κάποιο εργοστασιακό ελάττωμα, εφόσον οι περιγραφές αυτού του ανθρώπου με οδηγούσαν σε αυτή την πιθανότητα. 
Άνοιξα τις τσάντες όπου ήταν τοποθετημένα τα όργανα και με την πρώτη ματιά κατάλαβα ότι τα όργανα είχαν υποστεί μεγάλες ζημίες λόγω κακής χρήσης. Αμέσως, εξήγησα σε αυτόν τον άνθρωπο ότι εκτός από έλλειψη γνώσεων έχει και σοβαρό πρόβλημα αντίληψης. Πώς είναι δυνατόν να μην καταλαβαίνει ότι τα όργανα που μου έφερε ήταν κατεστραμμένα σε τόσο μεγάλο βαθμό που ακόμη κι ένα παιδί θα μπορούσε να το δει;

Ο απώτερος σκοπός αυτού του ανθρώπου ήταν να μεταφέρει τις ευθύνες που τον βαραίνουν σε κάποιον άλλο ώστε να ικανοποιήσει τον εγωισμό του. Αυτός ο άνθρωπος έχασε κάθε ευκαιρία να αποκτήσει σωστή γνώση μέσα από την ερευνητική μου ομάδα και το χειρότερο από όλα είναι ότι αδυνατούσε να αναγνωρίσει τα λάθη του.

Οι περισσότεροι εκπαιδευόμενοι ερευνητές που ανά διαστήματα βρίσκονται κοντά μου έχουν την εσφαλμένη άποψη ότι μπορούν να μάθουν τα πάντα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Σύντομα καταλαβαίνουν ότι απαιτείται ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για την απόκτηση της πραγματικής γνώσης κι αμέσως τους καταλαμβάνει απογοήτευση. Έτσι, αρχίζουν να ψάχνουν λύσεις σε άλλες πηγές. Ξοδεύουν άσκοπα πολύ χρόνο και κινδυνεύουν να πέσουν στην παγίδα κάποιου αρπακτικού, ενός υποτιθέμενου ερευνητή που θα προσπαθήσει μόνο να επωφεληθεί οικονομικά από αυτούς.

Δυστυχώς οι περισσότεροι που θέλουν να ασχοληθούν με τις έρευνες πιστεύουν ότι αγοράζοντας ένα όργανο ανίχνευσης που τους πρότεινε ένας φίλος ή ένας πωλητής θα ανακαλύψουν ένα μεγάλο θησαυρό εύκολα και γρήγορα. Αγνοούν, όμως, ότι τότε ξεκινούν τα δύσκολα. Το πιο πιθανό είναι να μη βρουν ποτέ τίποτα και να ξοδέψουν άφθονο χρήμα  για τις μετακινήσεις τους, για αναβαθμίσεις οργάνων, για εξοπλισμό κτλ.

Δεν θα παραλείψω και σε αυτό το βιβλίο μου να αναφέρω ότι η σωστότερη μέθοδος έρευνας είναι ένα καλό ραβδοσκοπικό όργανο. Αυτό είναι το μοναδικό που μπορεί να μας οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα σε μια σοβαρή έρευνα. Οι περισσότεροι στόχοι έχουν εντοπιστεί με ραβδοσκοπικά όργανα  και όχι με ηλεκτρονικά όργανα ανίχνευσης.

Οι δρόμοι που μπορεί να ακολουθήσει ένας νέος ερευνητής είναι δύο.
1.    Ο πρώτος είναι να χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικά όργανα ανίχνευσης και να ξοδέψει χιλιάδες ευρώ για την αγορά και την αντικατάστασή τους.

2.    Ο δεύτερος είναι ο δρόμος της τέχνης της ραβδοσκοπίας, στην οποία περίπτωση δεν χρειάζεται να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ .
Κάθε νέος ερευνητής κάνει τη δική του επιλογή και θα πρέπει να εξετάσει όλες τις παραμέτρους που θα τον οδηγήσουν να γίνει ένας πραγματικός κι επιτυχημένος ερευνητής.


Προσωπικό μήνυμα
Σας εύχομαι πολλές επιτυχίες στις έρευνες σας

Ερευνητής
Αντώνης Βλάχος
Τηλ : 215 54050 45 -  whats up – 6974 115 407
www.gold-detector.gr

Metal detector

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

10 ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΡΑΒΔΟΣΚΟΠΙΑ:

OKM Bionic X4

ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΛΑΧΟΣ